foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Nauczyciel nie może być bezkrytycznym naśladowcą cudzych wzorów i wskazówek, lecz zawsze żywym twórcą.

Zespół Szkół Opole

20 października 2017r. uczniowie szkoły podstawowej i gimnazjum przy ulicy Książąt Opolskich uczestniczyli w warsztatach kulinarnych pt. „Smacznie i zdrowo”. Tematem przewodnim były jesienne owoce i warzywa, z których powstać miały smakowite soki, sałatki oraz różnego rodzaju przekąski. Uczestnicy warsztatów od samego początku ostro wzięli się do pracy. Każda z klas wykonywała coś innego – jedni przygotowywali soki, drudzy skupili się na robieniu sałatek owocowych i warzywnych, a jeszcze inni puścili wodze fantazji przygotowując wymyślne kanapki oraz przekąski warzywne. Efekty pracy naszych uczniów zobaczcie sami! 
Do tytułu Królowej Jesieni,  dynia może śmiało pretendować. Z każdym rokiem poszerza się  grono jej zwolenników, a ilość potraw z jej udziałem jest już całkiem spora. Uczniowie klas IA , IIIA , IIID PdP oraz IIIE gimnazjum postanowili w ramach ŚWIĘTA DYNI  sprawdzić swoje kulinarne umiejętności. Wszyscy  z zaangażowaniem przystąpili do pracy i w niedługim czasie  delektowaliśmy się na słonecznym  tarasie smakołykami: klasa IIID  przygotowała pyszną zupę dyniową, a klasa IA pochwaliła się dżemem z dodatkiem cytrusów. Pozostałe grupy spisały się deserowo: klasa IIIA częstowała ciastkami z dodatkiem cynamonu, a klasa IIIE sokiem dynusiem. Ocena warsztatów brzmiała jednogłośnie: było super!!!
 
Uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy postanowili kontynuować dobre praktyki prozdrowotne i promowali ruch  podczas zajęć  praktycznych w ośrodku „Wodnik” w Turawie. Było pracowicie: mycie, wycieranie, zamiatanie, grabienie, układanie, przestawianie i ustawianie. Tyle różnych aktywności sprzyjało ćwiczeniu wielu mięśni. Piękne położenie ośrodka zachęciło także uczestników  do krótkiej wycieczki nad jezioro. Taka praca zawsze się opłaca, bo pracując ćwiczymy, czyli przyjemne z pożytecznym łączymy! 
Pierwsze spotkanie po wakacjach, poświęciliśmy akcji Sprzątanie Świata – Polaka 2017. Hasło tegorocznej edycji „Nie ma śmieci – są surowce” zobowiązuje nas do szczególnej dbałości o prawidłową segregację odpadów. Dowiedzieliśmy się z prezentacji, co można otrzymać z makulatury, szkła, metalu i plastiku. Ilość nowych produktów jest naprawdę imponująca. Po raz kolejny uczestnicy spotkania udowodnili, że znają zasady i potrzebę sortowania śmieci. Apel był też doskonałą okazją do przypomnienia naszych różnych form aktywności prozdrowotnej w poprzednich latach, co przyczyniło się do uzyskania Wojewódzkiego Certyfikatu Szkoły Promującej Zdrowie. 
Prezentacja zdjęć pokazała naszą kreatywność i gotowość do ciekawych działań. Tradycyjnie, jak co roku odczytaliśmy  nasz Manifest Zdrowia i odnowiliśmy przyrzeczenie. W roku szkolnym 2017/18 zmierzymy się z zadaniem pod hasłem „Higiena i estetyka spożywania posiłków”. 
Pamiętajcie! Chociaż certyfikat mamy, to o formę ciągle dbamy.

 

Z wielką dumą i radością informujemy, że dzięki staraniom całej szkolnej społeczności otrzymaliśmy Wojewódzki Certyfikat Szkoły Promującej Zdrowie. Jest to wyróżnienie przyznawane  placówkom, które czynnie promują idee prozdrowotne  oraz prowadzą systematyczne i wynikające z potrzeb szkoły działania, wpływające  na utrzymanie dobrostanu jakim jest zdrowie. Ponieważ każda nagroda zobowiązuje, postanowiliśmy  naszą aktywność ruchową intensywnie rozwijać,  a zdrowe nawyki żywieniowe systematycznie utrwalać. 
 
 
Nowe  zadanie promujące zdrowie realizować będziemy w roku szkolnym 2017/ 2018 pod hasłem:
 
„Higiena i estetyka spożywania posiłków”.

Certyfikaty

Gościmy

Odwiedza nas 21 gości oraz 0 użytkowników.

BIP

ePUAP2

 

Ministerstwo Edukacji Narodowej

Copyright © 2017 Zespół Szkół Specjalnych Rights Reserved.